Вход:
» Влез
|
Регистрирай се  |  Забравена парола
|
Търсене в сайта:

Здраве

Българско кисело мляко - удължаване на срока на годност

Това е примерът с добилата най-широка популярност тема с обществен резонанс – удълженият срок на трайност на заквасените млека и в частност – на българското кисело мляко. До 90-те години ...още

Млечнокиселите продукти спомагат за топенето на мазнините в коремната област

Според ново проучване, проведено в Германия, пробиотиците помагат за намаляване на мазнините в коремната област. Този техен принос се отчита като особено важен от медицинска гледна точка заради голямото значение, ...още

Връзка между лактозната нетолерантност и риска от остеопороза

Учените установиха зависимост между лактозната нетолерантност и по-високия риск от развитие на остеопороза. Какво е лактозна нетолерантност? В млякото се съдържа захарид, наречен лактоза. Този захарид се разгражда в нашето ...още

Открита е връзка между млечните продукти и дълголетието

Според ново британско проучване, цитирано от BBC, децата, които се хранят с повече млечни продукти, живеят по-дълго впоследствие. Подрастващите, спазвали по-богата на мляко, масло и сирене диета, доживяват до дълбока ...още

Пробиотиците в лечението на язва на стомаха

Според британско проучване пробиотиците могат да помогнат в лечението на пациенти с язва на стомаха. При 90% от пациентите с язва се установява наличието на бактерия, наречена Helicobacter pylori. Приемът ...още

Пробиотиците помагат в борбата срещу кариеси

Според проведено проучване в Германия пробиотиците могат да намалят риска от развитие на кариеси. Пробиотиците, освен стомаха и червата, населяват и устната кухина. Подобно на микробната флора в червата, и ...още

11 интересни факта за пробиотиците

Човекът и добрите бактерии в червата му живея в симбиоза и са много полезни едни на други. Оказва се, че пробиотиците играят доста по-важна роля в живота ни, отколкото сме ...още

Полза от млечнокиселите продукти през третата възраст

Проблеми, свързани с храненето С напредване на възрастта проблемите, свързани с храненето, се увеличават. Сред тях са затлъстяването, хипертонията, недоимъчното хранене, липсата на витамини, диабетът, остеопорозата и др. Недоимъчното храненe, ...още

Пробиотиците в чревната флора

Чревната флора се състои от безвредни микроорганизми като бактерии, дрожди и гъбички, които живеят и се развиват в червата. Тези микроорганизми са от съществено значение за нормалното функциониране на стомашно-чревния ...още

Бифидобактериите и нашето здраве

Бифидобактериите принадлежат към рода Бифидус. Имената на отделните представители се формират от името на рода и едно второ име за конкретния вид, напр. Bifidus Infantis. Прието е обаче името на ...още

Lactobacillus brevis (Лактобацилус бревис)

Lactobacillus brevis (Лактобацилус бревис) е пробиотична бактерия, която участва във ферментационните процеси на млечни, растителни продукти и дори квас. През последните години L. brevis е призната за ключов микроорганизъм сред ...още

Lactobacillus acidophilus (Лактобацилус ацидофилус)

Acidophilus е сборно наименование за цял род пробиотични бактерии. Основната функция на бактериите от рода Acidophilus е в помощ на храносмилателния процес. Най-често срещаните култури в хранителните продукти са Lactobacillus ...още

Lactobacillus Bulgaricus (Лактобацилус Булгарикус)

Повечето хора дори не предполагат, но храносмилателната ни система всъщност прилича на бойно поле. В ежедневна битка влизат токсините, опасните вируси и бактерии със защитните сили на организма и „приятелските” ...още

Калцият и здравината на детските зъби

Калцият, който ни доставят млякото и млечните продукти, е най-лесен за усвояване от организма. Този минерал е жизненоважен за изграждането на костите и зъбите. От особено значение за здравината на ...още

Млечнокиселите продукти по време на бременност

Храненето по време на бременността е от изключително значение за правилното и хармонично развитие на бъдещия малък човек, който расте в корема на своята майка. За да имаме здраво и ...още

Как да се предпазим от остеопороза?

С напредването на възрастта и промяната в метаболизма костната тъкан губи своята плътност и се развива остеопороза. Заболяването може да протече безсимптомно години наред, в някои случаи симптоми могат да ...още

Как пробиотиците подсилват имунитета?

Думата пробиотик, преведена от гръцки, означава ‘за живота’. В действителност пробиотиците представляват живи микроорганизми, които, когато попаднат в нашето тяло, оказват благоприятно въздействие върху него, подобрявайки чревната флора на стомашно-чревния ...още

Защо киселото мляко е една от най-здравословните храни?

Млечнокиселите продукти са на първите позиции във всички класации за най-полезни храни – храни за по-добър и по-дълъг живот. Киселото мляко и всички негови производни са сред най-полезните храни, които ...още

Кога да захраним с кисело мляко?

Да си родител днес, никак не е лесно. Напоследък се появиха безброй теории за захранване и трябва да се ориентираш в морето от информация, за да намериш правилния подход. Все ...още

Витамин D и ползите от него

Всички знаем, че витамин D е повече от необходим за здравината на костите. Сега се оказва, че неговата липса може да е от значение при страдания като астма, рак, депресия, ...още
1 | 2 »
Общо: 27