Търсене в сайта:

Рецепти

Избери категория:

Велинградска картофена чорба

21.10.2010

Необходими продукти:

картофи – 1 кг
моркови – 2 бр.
лук – 1 глава
кисело мляко – 1 к.ч.
краве мас¬ло – 60 г
яйце – 1 бр.
сушен копър – 2-3 щипки
суше¬на целина – 2-3 щипки
стрита чубрица – 2-3 щипки
магданоз
черен пипер
сол


Начин на приготвяне:

Почистените и настъргани на ситно ренде мор­кови се пускат в сгорещеното масло и се задуша­ват 2-3 минути на тих огън под капак. Добавят се нарязаната на дребно глава лук и обелените, нас­търгани на едро ренде картофи. Заливат се с 2 л топла вода, посоляват се и се оставят да кипнат, след което се варят 20 минути на тих огън, покри­ти с капак. След това се добавят подправките и чор­бата се вари още 20 минути.
Яйцето се разбива с киселото мляко и при пос­тоянно разбъркване в сместа постепенно се налива един чер­пак от течността на чорбата. Застройката се при­бавя към супата, разбърква се и котлонът се из­ключва.
Готовата чорба се поръсва със ситно нарязан магданоз и се поднася топла.