Вход:
» Влез
|
Регистрирай се  |  Забравена парола
|
Търсене в сайта:

За киселото мляко  |  Кисело-млечни продукти по света

Ферментиралите млечни продукти са млечни храни, които са подложени на ферментационни процеси с участието на  млечнокисели бактерии като Lactobacillus, Lactococcus и Leuconostoc. Процесът на ферментация увеличава срока на годност на продукта, а също допринася за вкуса и подобрява смилаемостта на млякото. Има данни, че ферментирали млечни продукти се произвеждат от около 10 000 г. пр.Хр. [1]

 

Държава

Продукт(и)

 

ацидофилно мляко

 

мътеница

 

йогурт

България

кисело мляко

Кавказ

кефир

Централна Азия

чал (chal) & кумис (kumis)

Дания

кернемелк (kærnemælk), тикмелк (tykmælk) и имер (ymer)

Египет

забади (zabady)

Естония

хапупиим (hapupiim) и кефир

Финландия

пиима (piimä) и виили (viili)

Грузия

мацони (matsoni)

Германия

зауермилх (Sauermilch) или дикмилх (Dickmilch)

Исландия

скир (skyr) и сурмьолк (súrmjólk)

Индия

час (chass), дахи (dahi)

Индонезия

дадиа (dadiah)

Иран

дууг (doogh)

Холандия

карнемелк (karnemelk) (buttermilk)

Норвегия

сурмелк (surmelk) или културмелк (kulturmelk), кефир и тюкмьолк (tjukkmjølk)[2]

Полша

квасне млеко (kwaśne mleko) или сядле млеко (zsiadłe mleko)

Румъния

лапте батут (lapte bătut)

Русия

кумис или ряженка (ryazhenka)

Шотландия

блаанд (blaand)

Сърбия

кисело млеко (kiselo mleko)

Словакия

кефир или ацидофилне млиеко (acidofilne mlieko)

Южна Африка

амаси (amasi) („маас“)

Швеция

филмьолк (filmjölk), лангфил (långfil) и А-фил (A-fil) (фил е съкратено от филмьолк)

САЩ

клабър (clabber)

 

  1. ^ a b c d e f g h i j k l "Fermented Milk Products". Canadian Dairy Commission. 2007-06-06. http://www.milkingredients.ca/dcp/article_e.asp?catid=145&page=2568. Retrieved 2007-06-29.
  2. ^ "From local food to terroir product ? - Some views about Tjukkmjølk, the traditional thick sour milk from Røros, Norway". 2005-05-04. http://aof.revues.org/document211.html. Retrieved 2008-09-04.
  3. ^ a b c d e f g pavlaka "Newer Knowledge of Dairy Foods: Other: Kinds of Other Dairy Foods". National Dairy Council. http://www.nationaldairycouncil.org/NationalDairyCouncil/Nutrition/Products/otherPage1.htm. Retrieved 2007-06-30.
  4. ^ "Filmjölk" (in Swedish). Arla Foods. http://www.arla.se/Default____17791.aspx?SelectedMenuItem=17372. Retrieved 2007-06-29.
  5. ^ "Ekologisk filmjölk" (in Swedish). Arla Foods. http://storkok.arla.se/Sites/Storkok/Templates/Product____997.aspx. Retrieved 2007-06-30.
  6. ^ a b "Viili: the Finnish speciality" (PDF). Valio Foods & Functionals (Valio) 2003 (2): 4–5. 2003. http://www.valio.fi/portal/page/portal/valiocom/Valio_Today/Publications/valio_foods functionals05102006130335/2003.pdf#page=4. Retrieved 2007-06-30.
  7. ^ Schleifer, K.H.; Kraus J, Dvorak C, Kilpper-Balz R, Collins MD, Fischer W (1985). "Transfer of Streptococcus lactis and related streptococci to the. genus Lactococcus gen. nov.". Syst. Appl. Microbiol. 6: 183–195. ISSN 0723-2020.

Добави коментар

За да коментирате, моля влезте в профила си или се регистрирайте.