Търсене в сайта:

За киселото мляко  |  Кисело-млечни продукти по света  |  Сравнение между различни млечнокисели продукти

Сравнение между различни млечнокисели продукти

Продукт

Алтернативни имена

Масленост

Срок на годност  при 4°C

Закваска

Описание

Сирене

 

1–75%

варира

Различни бактерии и/или дрожди

Разнообразие от твърди млечни продукти

Crème fraîche

creme fraiche

30–40%

10 дни[1]

Естествено срещащи се в млякото млечнокисели бактерии

Мезофилна заквасена сметана, произход Франция

Заквасена сметана

sour cream[3]

14–18%[3]

4 седмици[1]

Lactococcus lactis подвид. lactis*[3]

Мезофилна заквасена пастьоризирана сметана с киселинност поне 0,5%. Може да се добави сирище за получаване на по-гъст продукт[3]. По-нискомаслен вариант на crème fraîche

Филмьолк

fil

0,1–4,5%

10–14 дни[1]

Lactococcus lactis* и Leuconostoc[4][5]

Мезофилно заквасено мляко от Скандинавия

Йогурт

yoghurt, yoghourt, yogourt

0,5–4%

35–40 дни[1]

Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus[3]

Термофилно мляко, заквасено с Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus

Кефир

kephir, kewra, talai, mudu kekiya, milkkefir, búlgaros

0–4%

10–14 дни[1]

Кефирни зърна, смес от бактерии и дрожди

Заквасена напитка с произход Кавказ, направена от кефирни зърна. Може да се произведе от сладки течности като животинско мляко, соево мляко или плодов сок

Кумис

koumiss, kumiss, kymys, kymyz, airag, chigee

4%?

10–14 дни[1]

Лактобацили и дрожди

Газирана млечнокисела напитка, традиционно приготвяна от кобилешко мляко

Виили

filbunke

0,1–3,5%

14 дни[1]

Lactococcus lactis подвид. cremoris, Lactococcus lactis* биовариант. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides подвид. cremoris and Geotrichum candidum[6]

Мезофилно заквасено мляко, което може да съдържа  и гъбички на повърхността. Произход Швеция, но днес е популярно във Финландия[6]

Заквасена мътеница

 

1–2%

10 дни[1]

Lactococcus lactis*[3] (Lactococcus lactis подвид. lactis*, Lactococcus lactis подвид. cremoris, Lactococcus lactis биовариант. diacetylactis и Leuconostoc mesenteroides подвид. cremoris)[1]

Мезофилно заквасено пастьоризирано мляко

Ацидофилно мляко

Ацидофилно заквасено мляко

0,5–2%

2 седмици[1]

Lactobacillus acidophilus[1][3]

Термофилно заквасено мляко, често нискомаслено (2%, 1,5%) или обезмаслено (0,5%), заквасено с Lactobacillus acidophilus

 

Сравнение между различни млечнокисели продукти

Продукт

Алтернативни имена

Масленост

Срок на годност  при 4°C

Закваска

Описание

Сирене

 

1–75%

варира

Различни бактерии и/или дрожди

Разнообразие от твърди млечни продукти

Crème fraîche

creme fraiche

30–40%

10 дни[1]

Естествено срещащи се в млякото млечнокисели бактерии

Мезофилна заквасена сметана, произход Франция

Заквасена сметана

sour cream[3]

14–18%[3]

4 седмици[1]

Lactococcus lactis подвид. lactis*[3]

Мезофилна заквасена пастьоризирана сметана с киселинност поне 0,5%. Може да се добави сирище за получаване на по-гъст продукт[3]. По-нискомаслен вариант на crème fraîche

Филмьолк

fil

0,1–4,5%

10–14 дни[1]

Lactococcus lactis* и Leuconostoc[4][5]

Мезофилно заквасено мляко от Скандинавия

Йогурт

yoghurt, yoghourt, yogourt

0,5–4%

35–40 дни[1]

Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus[3]

Термофилно мляко, заквасено с Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus

Кефир

kephir, kewra, talai, mudu kekiya, milkkefir, búlgaros

0–4%

10–14 дни[1]

Кефирни зърна, смес от бактерии и дрожди

Заквасена напитка с произход Кавказ, направена от кефирни зърна. Може да се произведе от сладки течности като животинско мляко, соево мляко или плодов сок

Кумис

koumiss, kumiss, kymys, kymyz, airag, chigee

4%?

10–14 дни[1]

Лактобацили и дрожди

Газирана млечнокисела напитка, традиционно приготвяна от кобилешко мляко

Виили

filbunke

0,1–3,5%

14 дни[1]

Lactococcus lactis подвид. cremoris, Lactococcus lactis* биовариант. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides подвид. cremoris and Geotrichum candidum[6]

Мезофилно заквасено мляко, което може да съдържа  и гъбички на повърхността. Произход Швеция, но днес е популярно във Финландия[6]

Заквасена мътеница

 

1–2%

10 дни[1]

Lactococcus lactis*[3] (Lactococcus lactis подвид. lactis*, Lactococcus lactis подвид. cremoris, Lactococcus lactis биовариант. diacetylactis и Leuconostoc mesenteroides подвид. cremoris)[1]

Мезофилно заквасено пастьоризирано мляко

Ацидофилно мляко

Ацидофилно заквасено мляко

0,5–2%

2 седмици[1]

Lactobacillus acidophilus[1][3]

Термофилно заквасено мляко, често нискомаслено (2%, 1,5%) или обезмаслено (0,5%), заквасено с Lactobacillus acidophilus